Elämäni ja kotisivut

Kalapaistos

Perjantai 30.4.2021 klo 5.33

Voittamaton yhdistelmä kiinteää valkoista kalaa ja katkarapuja kermaisessa, persiljan täplittämässä béchamelkastikkeessa rapeakuorisen  perunamuusikerroksen  alla tekee kalapaistoksesta loistavan lounas- tai päivällisruoan. Voit vaihdella  kalaa makumieltymysten  tai vuodenajan mukaan. Tarjoa lisäksi – kontrastina ruoan maulle ja värille – suolayrttiä, voimakkaanmakuista  salaatinlehtiä tai tomaattisalaattia.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Valkosipulilla höystetyt lohkoperunat

Perjantai 30.4.2021 klo 4.39

Nämä ovat juuri sitä, mitä lohkoperunoiden tuleekin olla – mureita, rapeita, pinnalta ruskeita ja sisältä meheviä. Niitä voi tarjota paistin kera, ja ne toimivat hyvin myös grillattujen ruokien, muhennosten ja patojen kanssa. Vaihtelua saat ripottelemalla perunalohkoille 20 minuuttia ennen paistoajan päättymistä yrttejä, kuten rosmariinin tai salvian lehtiä. Voit myös ravistella perunoiden päälle juuri ennen tarjoilua muutama tipan balsamiviinietikkaa tai ripauksen paprikajauhetta.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Gratin gaulois

Keskiviikko 28.4.2021 klo 5.21

Tämä versio tehdään klassisesta ranskalaisesta gratin dauphinoisista. Ruokaan on sisälletty Walesin kansallinen kasvis, purjosipuli. Gratiini on kertakaikkisen herkullista kuplivan kuumana tarjoiltuna. Vermutti tuo purjon aromit esiin, perunat ovat pinnalta maukkaan rapeita ja alta kermaisia. Tarjoa gratiinia hunajalla kuorrutetun lammaspaistin tai minkä tahansa paistin tai padan kanssa.gratin_dauphinois.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Lähi-idän salaatti

Keskiviikko 28.4.2021 klo 4.50

Tämän yksinkertaisen salaatin erikoisuutena on kaksi ainutlaatuista Lähi-idän ainesta. Kirkkaan pinkit säilötyt nauriit saavat värinsä säilykkeen punajuurimehusta ja tuovat vahvan ominaismakunsa salaattiin. Syvänpunainen  sumakkijauhe on suosittu mauste, joka tehdään sumakkipensaan marjoista, ja sen maku on miellyttävän sitruunainen. Jos sitä on vaikea löytää, käytä tilalla paprikajauhetta.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Tabbule/Kurkku-wakamesalaatti

Maanantai 26.4.2021 klo 5.42

TABBULE 

Tässä raikkaassa persilja-tomaattisalaatissa on bulguria eli vehnää – mutta gluteeniton versio, jossa on kvinoaa, maistuu hiukan pähkinälle ja on aivan yhtä herkullista. Tabbule on erinomainen alkuruoka tai lisuke. 

KURKKU-WAKAMESALAATTI 

Tämä kevyt, raikkaan makuinen salaatti on täydellinen lisäke grillatulle lihalle ja kalalle. Se on muunnelma suositusta japanilaisesta  salaatista sunumono (kirjaimellisesti ”etikkaisia aineksia”)

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Raikkaat kevätrullat

Maanantai 26.4.2021 klo 4.39

thaibasilika_1.jpgKevätrullat –pohjimmiltaan riisitaikinaan käärittyjä katkarapuja, yrttejä ja porsaanlihasalaattia – ovat erittäin virkistävä ja tyylikäs alkuruoka. Toisin kuin kevät rullat yleensä, nämä rullat eivät ole uppopaistettuja. Ne ovat vietnamilainen erikoisuus, joten tarjoa ne vietnamilaisen dippikastikkeen, hoisinkastikkeen tai jopa maapähkinäkastikkeen kanssa (siihen joudut kuitenkin etsimään ohjetta muualta, sillä allergisen resepteihin ei voi ohjetta ottaa! )

thaibasilika-kl-500x344.jpghoisinkastike.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Rapeat kalmarit

Sunnuntai 25.4.2021 klo 4.28

Jos luulit, että et voi saada paistettua ruokaa ilman munaa tai vehnää, kokeile tätä. Ruokalaji on saanut innoituksensa kiinalaisen ravintolan perusannoksesta ”suolalla ja pippurilla maustettua kalmaria”, jossa kalmarit on pyöritelty maustetuissa maissijauhoissa ja paistettu upporasvassa. Tarjoa lisäksi makeaa chilikastiketta ja limettilohkoja tai majoneesia, johon on sekoitettu tilkka chilikastiketta ja limetin mehua.

rapeat_kalmarit.jpgkalmari.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Purjo-kurpitsakeitto

Sunnuntai 25.4.2021 klo 3.43

Kotitekoiset keitot ovat herkullisia ja ravitsevia, mutta kaipaavat omatekoista kasvis- tai lihalientä. Ellei liemen keittämiseen ole aikaa, etsi sellainen liemikuutio tai –jauhe, johon voit luottaa. Panosta keiton koristeluun; yrtteihin, siemeniin, pekoniin ja kermaan, mutta yksi tai kaksikin ainesta tekee yksinkertaisesta keitosta tukevan tai koristeellisen.purjo-kurpitsakeitto.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Gazpacho

Lauantai 24.4.2021 klo 5.30

Tämä helppotekoinen tomaattikeitto sopii kuumaan kesäpäivään. Gazpachon ohje vaihtelee sen mukaan, missä osassa Espanjaa ollaan – tämä resepti perustuu andalusialaiseen versioon. Tarjoa se keittolautasilta, jotka on koristeltu hienoksi pilkotuilla kasviksilla, tai laseista, kuten espanjalaisissa ravintoloissa ja baareissa tehdään. Gazpachoa on kuvattu nestemäiseksi salaatiksi, ja sitä se onkin.gazpacho.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Pekoni-sipulipiiras

Lauantai 24.4.2021 klo 5.25

Muna-kermatäyte taikinakuoressa ei ole itsestään tällaisesta aiheesta. Tässä on kuitenkin neljä eri piirakkaversioita, joissa jokaisessa on rapea taikinakuori, ja pekonista, sipulista, yrteistä ja juustosta koostuvaa täytettä ympäröi kermainen, hieman tutiseva hyytelö. Sekoita täyte hyvin ja lisää kananmunattomaan versioon sinappia, sillä se parantaa makua merkittävästi.

pekoni-sipulipiiras.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

7-kerroksinen dippisalaatti

Perjantai 23.4.2021 klo 5.05

Tämä konstailematon, ylenpalttinen dippikastike sopii illanistujaisiin ja on värien ja makujen juhlaa. Se näyttää todella vaikuttavalta syvässä lasiastiassa tarjottuna. Nopeamman version saat, kun noudatat muutoin ohjeita, mutta käytä avokadojen tilalla valmista guacamolea ja tomaattien asemasta kaupasta ostettu salsaa. Alla olevan tuoreen, veden kielelle nostattavan version tekeminen kestää hieman kauemmin. Tarjoa tortillalastujen tai paahdettujen litteän leivän kanssa.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Grillattu polenta

Perjantai 23.4.2021 klo 4.29

Käytä polentapaloja  pienten cocktailleipien pohjana ja tarjoa pikkupurtavana tai alkupalana. Päälle sopii esimerkiksi parmesaani, rucola ja kevyesti höyrytetyt vihreät kasvikset; ilmakuivattu kinkku; pesto; tai mikä tahansa crostinien päällys. Voit myös keskeyttää reseptin puolivälissä, niin saat löysän, sekoittavan version polentasta, jota voi tarjota muhennosten ja pataruokien lisäkkeenä.

grillattu_polenta.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Soijalla ja hunajalla glaseeratut nakit

Keskiviikko 21.4.2021 klo 5.23

Pikkunakkeja voi tarjota alkupalana ja juhlien pikkunaposteltavana, mutta jos käytät isoja makkaroita, niistä tulee  mainio pääruoka sinapilla maustetun perunamuusin, kevyesti kypsennettyjen vihreiden ja kasviksista valmistetun paistinkastikkeen kanssa. Voit tarjota makkarat myös linssien tai papujen ja ranskanperunoiden  kanssa takuuvarmana lasten suosikkina.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Kanankoivet

Keskiviikko 21.4.2021 klo 4.54

Tämä on hyödyllinen resepti, sillä näistä kanoista pitävät kaikki ja niillä ruokkii helposti isonkin joukon. Kanankoivet sopivat hyvin lounaaksi tai päivälliseksi ja ovat erinomaista grillausruokaa, varsinkin grillatun maissin kanssa tarjottuna. Lisää uuniperuna, niin saat täyttävän ja ravitsevan aterian. Helppotekoinen grillauskastike voittaa kaupasta ostettavat kastikkeet, sillä se ei sisällä vehnää eikä maitotuotteita.

worcesterkastike.png

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Kanafajitat

Keskiviikko 21.4.2021 klo 4.17

Tämä herkullisten meksikolaismakujen ilakointia: kuminassa, chilissä ja korianterissa tirisevää kanaa, jonka sekaan on heitetty paprikaa, sipulia ja valkosipulia ja päälle kaadettu viilentävää, kermaista guacamolea. Osta tortillat valmiina tai valmista ne itse sinulle sopivassa muodossa. Kääri kuumana tirisevä täyte lämmitettyjen tortillojen sisään. Tarjoa fajitat alkupalana tai kevyenä ateriana.

kanafajitas.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Blinit savulohen kera

Tiistai 20.4.2021 klo 5.23

Nämä pienet tattariohukaiset ovat itäeurooppalainen herkku, joka tarjotaan perinteisesti hapankerman, kaviaarin  ja sipulisilpun  kera tyylikkäänä, tillillä koristeltuna alkuruokana. Tattarina käytetään hyväksi siemen, joten se ei sisällä gluteenia. Tattarijauhot ovat melko tummia, ja niissä on hieman pähkinäinen maku. Voit käyttää blinitaikinaan halutessasi puolet tattarijauhoja ja puolet vehnäjauhoja.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Kalifornialainen temaki-sushi

Tiistai 20.4.2021 klo 4.34

Näitä susheja on hauska tehdä kotona, sillä niiden ei tarvitse näyttää täydellisiltä. Norilevyt (japanilaista merilevää ) https://www.hankosushi.fi/merileva/ kääritään käsin täyteen ympärille tötteröksi- kuin käärisi paperia kukkakimpun ympärille – ja syödään wasabin, sijakastikkeen  ja säilötyn inkiväärin kanssa. Tarjoa sushit alkupaloina tai lisää määriä  ja järjestä täytteet kulhoihin, niin että  vieraat voivat itse kääriä omat alkupalana.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Crostinit

Maanantai 19.4.2021 klo 5.31

Crostini tarkoittaa kirjaimellisesti “pieniä paahtleipiä”. Ne on hierottu valkosipulilla, voideltu oliiviöljyllä ja paahdettu. Crostineja tarjotaan alkupalana tai naposteltavana, ja niiden päälle  sopivat voimakkaat Välimeren maut, kuten oliivi, munakoiso, tomaatti, basilika ja paprika. Ellet löydä sopivaa leipää kaupasta, käytä ranskalaistyyppisen leivän tai focaccian ohjetta.

crostini.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Yrttidippi

Maanantai 19.4.2021 klo 4.39

Tämän valkosipulisen dippikastikkeen maku on kesäisen raikas ja sopii erinomaisesti rapeiden kasvispalojen kanssa. Dippi on herkullista myös paahdetun tumman leivän päällä. Hyvä idea noutopöytään on levittää yrttidippikastiketta halkaistulle kirsikkatomaateille tai uusille perunoille, joiden on ripoteltu hiukan merisuolaa. Vaihtele yrttejä sen mukaan, mitä on saatavilla.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Tortillalastut

Maanantai 19.4.2021 klo 4.13

Tortillalastut kannattaa valmistaa itse. Kaupan valikoimistakin voi löytyä gluteenittomia ja kananmunattomia lastuja, mutta joissakin saattaa olla pähkinäjäämiä tai maitojauhetta. Tortillalastuja on helppo tehdä. Käytä tortillareseptistä sinulle sopivaa versiota. Meksikossa tortilloja tehdään joka päivä, ja yli jääneet paistetaan ja syödään dippikastikkeen kanssa. Mitään ei jää hukkaan.

tortillalastut.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »